curriculum vitae

                                                                                 

 

 

 

 

Curriculum Vitae

 

Nico Knapper(30-07-1934)  startte – na een niet afgemaakte gymnasium opleiding - als invaller bij de toenmalige groep van Toon Hermans in het programma: “Ballot” (1952). Daarna “Zaza” (1953). Intussen ontwikkelde hij zich als zanger van het Franse Chanson, dat hij met veel succes toonde in de cave:”Le Bon Mariage” op de Herengracht in Amsterdam. Na een seizoen bij Wim Sonneveld ( eerst weer als invaller bij “Waar de Blanke Top” en daarna vast bij “Huis Tuin en Keuken”) vertrok hij met zijn toenmalige Franse partner naar Parijs. Daar zongen zij in de cabarets en caves van de “Rive Gauche” tot de “Champs Elysees”. In 1958 vertrokken zij naar de USA voor optredens en concert-tournees, voornamelijk langs universiteiten, met hun programma: “La Chanson d’amour à travers les âges.” Zij werden officieel gesponsored  door de Alliance Française. Naast club optredens (o.a. The Village Gate in New York) deden ze mee aan de t.v.Playboy show van Hugh Hefner (in Chicago) en voor het eerst in color t.v. aan een nation wide entertainmentprogramma(1960).

Moe van het pendelen tussen Parijs en New York keerde hij terug naar Nederland voor een carrière als t.v. regisseur/producer en met het voornemen een gezin te stichten.

 

Gedurende 25 jaar (van 1961 tot 1986) was hij in vaste dienst bij de Vara.

Hij scoorde direct als producer met de eerste Rudy Carrel shows(1961).

Als regisseur/producer beijverde hij zich met het tot ontwikkeling brengen van het Nederlandstalige lied. Daarvan profiteerde o.a. Jasperina de Jong, Gerard Cox, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Lenny Kuhr en vooral Herman van Veen, die hij in de eerste jaren van zijn loopbaan ook voor het theater regisseerde en wiens platen hij produceerde.

Als cabaret specialist maakte hij talloze cabaretprogramma’s, beginnend met Lurelei en resulterend in de t.v. oudejaarsshows van Wim Kan (1973 t/m 1979).

 

Steeds in het kader van het tot ontwikkeling brengen van het Nederlandstalige lied, startte hij samen met journalist Frans van Lier: “De Werkwinkel”.(1970) Dit was een non-profit organisatie, waar projecten werden georganiseerd voor schrijvers, componisten en vertolkers om elkaar te ontmoeten, kennis te nemen van elkaars producten en voorstellingen te organiseren, waarbij deze ten gehore werden gebracht. Dit gebeurde o.a. tijdens het Boekenbal, onder auspiciën van de Buma, tijdens wekelijkse bijeenkomsten in het kelderzaaltje van het Vondelpark Paviljoen en op t.v. onder regie van Nico Knapper.

Een van de meest spectaculaire resultaten van deze Werkwinkel was de samenwerking  van Lenny Kuhr met de tekstschrijver David Hartsema, die resulteerde in het winnende songfestivalliedje: De Troubadour.

 

Zo produceerde en regisseerde hij voor de Vara vele amusementsprogramma’s  zoals de Mike Burstyn-show, zelf ontworpen liedjesprogramma’s met Liesbeth List, Ramses Shaffy en anderen. Voor de serie “Kort en Klein”- een programma met korte grappen, sketches en one-liners - met Carry tefsen, Elsje de Wijn, Ida Bons, Jeroen Krabbé en Martin Brozius  organiseerde hij een schrijversclub (met o.a. Ivo de Wijs, Jan Riem), die later werd overgenomen door Frans Boelen voor zijn Stratenmaker-op-zee-programma’s.

Hij vertaalde, bewerkte en regisseerde comedies als:”Lily weet ’t beter!” met Sylvia de Leur en Jan Retèl en “Moord voor Beginners” met Geert de Jong en Gerard Cox.

 

Info-tainment programma’s over uiteenlopende onderwerpen als: de Argentijnse Tango, de Flamenco zang en dans, de Japanse trommelkunst van Onderko Za enz.

 

Met de schrijvers Chiem van Houweningen en Alexander Pola bracht hij de Nederlandse t.v.comedy tot grote bloei met programma’s als: “Zeg ‘ns Aaa!” (1980 tot 1993) en daarvoor met “Cassata” (1979) en “Ieder zijn Deel.” (1976 tot 1978). De laatste serie van van Houweningen en Knapper “Oppassen!” vond zijn afsluiting met de 321ste aflevering (1991 tot 2003)

 

In 1986 startte Knapper zijn eigen bedrijf en regisseerde voor John de Mol Producties en de Tros, in nauwe samenwerking met schrijver Hans Galesloot de eerste drie seizoenen van “Medisch Centrum West.” (1987 t/m 1990).

Voor Sleeswijk en  de NCRV de eerste twee seizoenen van “Ha die Pa!”(1990/91).

Met van Houweningen bewerkte hij diens toneelstuk “De Zaak Kenny” tot een driedelige t.v.serie voor de AVRO (1990)

Voor Veronica  ontwierp hij met de schrijvers Wyo Koek en Jean Ummels  de comedie serie “De Garage” (1999 –2000) die hij twee seizoenen regisseerde.

 

Voor het theater regisseerde hij een aantal comedies.

“Huwelijk in de Steigers”, met Piet Bambergen en Carry Tefsen(1986)

“De Glorieuze Comeback van Coco”, met Carry Tefsen en Frits Lambregts (1990)

“Hallo Pappie, hier ben ik!” met o.a. Piet Bambergen (1992)

“Stennis met Dennis”, met Liz Snooyink, Johnny Kraaykamp jr. Kiki Classen en Hans Cornelissen.(1997).

 

Voor de AVRO maakte hij een documentaire serie over Homeopathie en één over Geldbeleggen.

 

In 2005  bracht hij voor de tiende en laatste maal zijn theaterprogramma  getiteld: “Fiesta Flamenca”, gewijd aan Spaanse zigeuner zang en dans, waarvoor hij elk jaar in Sevilla een nieuwe groep samenstelde, waarmee hij dan gedurende een maand langs de Nederlandse en Belgische theaters toert.

Om dit lustrum extra luister bij te zetten bracht hij ook op 7 en 8 juni in Theater Carré het programma: “Farruquito y Familia”. De grootste flamencodanser die Spanje op het moment kent. Beroemde telg van een beroemde zigeuner familie en de beste representant van de “Flamenco Puro”.

 

Knapper won 2 maal de televizierring. Voor “Zeg ‘ns Aaa en voor Oppassen.

Medisch Centrum West won hem nèt nadat hij de serie had overgedragen aan Guido Pieters.

 

In 1996 werd hij bevorderd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

 

Knapper heeft bij het stoppen van de serie “Oppassen!!” zichzelf gepensioneerd wat het regisseren betreft en  heeft zijn eerste vak weer opgevat en zingt een selectie van de mooiste Franse chansons uit de tijd dat hijzelf werkzaam was in de cabarets van Parijs. 

“Een ooggetuigenverslag”. Met teksten van Brel, Brassens, Ferrat, Ferré, Barbara, Trenet etc.

Zijn laatste initiatief: Een “Bistrot-Chansons”. Samen met de Franse zanger Christophe Chaplet organiseert hij maandelijks een diner, waarbij zij tussen de gangen door optreden.

 

Inmiddels werd het een Diner-Chansons ten eigen huize. Hij kookt voor een 16tal gasten en zingt tussen de bedrijven door. Samen met zijn partner Annemieke van Leuven vormt hij een act waarbij zij zich begeleidt op ukelele! 

 

 

 

Opmerkingen

30.07.2022 12:21

Geert Salomons

Is het ook mogelijk een gesigneerde foto van jou te mogen ontvangen?

Met vriendelijke groeten
Geert Salomons

24.12.2020 12:05

Nannie M.L. Kerkmeester

Hi Nico, zojuist jouw kookvideo bekeken en
Un jour tu verras, on se rencontrera.. beluisterd.
Volgend mij is het LE hasard, en niet la.. Groeten, Nannie M.L. Kerkmeester
kerkmeesternannie@gmail.com

07.09.2018 09:27

Gabriëlle Bueters

Dank je wel Nico, voor telefonisch contact !!
Tot gauw, hartelijke groet, Gabriëlle
Alle info stuur ik komende week per post en e-mail!

05.09.2018 21:15

Gabriëlle Bueters

Dag Nico, zou je met mij contact willen opnemen, het gaat over bruikleen van twee schilderijen van Friso Wiegersma in Museum Slager in 's-Hertogenbosch, via Hans vd Wpude Alvast veel dank! Gabriëlle

05.09.2018 23:03

Nico Knapper

Hallo Gabrielle. Wil je jouw e mail adres opgeven. Dan antwoord ik je direct. Nico

03.10.2014 11:27

Nico Knapper

Ik sprak Harry slinger en zijn vrouw. Zij hebben een opname. Kijk ze lief aan.
Je hebt hun gegevens. Nico

18.09.2014 13:24

Joyce

In 1982 heeft u samen met Harry Slinger + Leoni Janssen de video opgenomen "wat dom". Ik was 1 van de kinderen. Nu ben ik naarstig op zoek naar deze video!?mvgr

13.07.2014 13:38

Marguerite Berreklouw

Ha, Nico,
Zou je me een keer willen uitnodigen voor je Bistrot-Chansons?
Heel graag,

15.07.2014 08:00

Nico Knapper

Hallo Marguerite,
Wil je me jouw e mail adres sturen, dan krijg je alle gegevens.
Hartelijke groet,
Nico

07.05.2013 16:04

Olga Rümke-Sillem

Beste Nico,
Leuk om te lezen over wat je allemaal gedaan hebt met je talenten. Leuk ook, om je zo onverwacht weer eens te zien laatst bij de Apollolaan. olga.

07.05.2013 17:04

Nico Knapper

Dat was wederzijds! Zoveel herinneringen. Als je in Nederland blijft lijkt het me leuk jullie eens uit te nodigen bij mij. Groetjes,
Nico